Odhodlejte se začít cvičit!
Co je smyslem fyzického cvičení? Jistě, estetičtější postava, fyzická zdatnost, ale především lepší zdraví.

Kdy je ten nejlepší čas něco začít dělat se svou postavou, ať už proto, že se chcete cítit lépe díky tomu, jak vypadáte nebo, že je Vám dobře, protože vaše tělo správně funguje?

Zítra, od pondělí, od nového měsíce, od nového roku?
Ten správný čas je teď!
Podělím se o mé vlastní know-how, které se i Vám může stát přínosným.
Popravdě, začít je vždy nejtěžší. Dejte si jasný, reálný a měřitelný cíl. Za jak dlouho chcete například shodit tolik a tolik v pase, bocích, stehnech, nabrat svalovou hmotu či zvýšit fyzickou výkonnost. To je už na Vás. Důležité je, aby nastavený cíl v hlavě byl reálný a zároveň nebyl podhodnocený.

Chtějte málo, dostanete málo. Když v tomto máte jasno, tak potom nečekejte na ideální okamžik, podmínky na to, abyste začali, protože v tom případě se do toho skutečně nepustíte nikdy. Čekání na ideální podmínky je chiméra.

Proto si zadejte tréninkový plán, který ale budete schopni dodržet. Čas, který si na fyzickou aktivitu vyhradíte v týdenních cyklech, je prostě daný a žádný alibismus ho nemůže narušit. Pokud tento závazek nedodržíte tak si podkopáváte vlastní morálku a sebevědomí. Slova jako „nemám čas" jsou nesmysl. Čas máme všichni stejný a to je 24 hodin denně. Jednotkou není čas, jednotkou je váha priorit. Ti, kteří si myslí, že nemají čas na tělesné cvičení, si budou muset dříve či později najít čas pro nemoc.

S fyzickou zátěží za účelem vysněných cílů jde samozřejmě ruku v ruce vaše strava případně doplněna o vhodnou suplementaci. Z mnoha stran slýchávám, jak je strava důležitější než cvičení. „Jídlo je 80% a trénink 20%!" To je ale hloupost, věřte mi.
Vhodné stravovací návyky jsou nezbytné a skloubení obojího je podmínkou pro maximální efektivnost, ale rozhodně bychom více úsilí neměli věnovat stravě než tréninku. Toto je rozšířený omyl. Ze super kvalitního tréninku plus dobré stravy vytěžíte z dlouhodobého hlediska mnohonásobně více než z kombinace pouze dobrý trénink a super kvalitní strava.

Poslední bod pro dosažení vysněného cíle je vytrvalost. Pokud překlenete těžké začátky a dostanete se do fáze, kdy Vás už motivují vlastní výsledky (řádově v časovém horizontu 2 až 6 týdnů), pak už je to celé snazší, příjemnější, stáváse to pro Vás životním stylem a možná i závislostí. Jak vytrvalí budete a nenecháte se odradit, určuje jen Vaše vnitřní motivace. Proto je třeba si vypěstovat schopnost navození vnitřní motivace. Uvědomit si proč to děláte a jak propastný rozdíl v životní úrovni to je, když člověk je nebo není fyzicky aktivní a disciplinovaný. Ať už se jedná o stránku zdravotní, psychickou, kondiční, společenskou či estetickou.

Jak tedy dosáhnout lepšího zdraví, fyzické zdatnosti a estetičtější postavy? Držte se těchto 4 bodů:

- jasný, reálný a měřitelný cíl

- tréninkový plán

- racionální výživa

- vytrvalost



Nejlepší motivací se stávají vlastní výsledky."

Buďte zdraví a silní!


ZÁŘÍ, 3 / 2020

Autor článku: Miroslav Kolenyak
Fotograf: Přemysl Kypta
Model: Miroslav Kolenyak
Made on
Tilda